Slovenský podiel na bojoch o Náhorný Karabach – Na čo Pravda pozabudla

2. októbra 2020, sidorjak, Nezaradené

Ako písali noviny Pravda, Slovensko poskytlo kedysi dávno SU-25 Arménsku.

Na čo však trochu pozabudli, je rok stará verejne dostupná informácia o tom, ako firmy zo Slovenska a Čiech dodali vojenský materiál druhému hráčovi v konflikte, Azerbajdžanu.

A boli sme za to kritizovaní Arménskym veľvyslancom.

 

Konkrétne išlo o raketomety RM-70 a samohybné húfnice Dana.

 

Treba podotknúť, že zatiaľ sme ich nevideli na žiadnom zázname z bojov ani fotografií.

Avšak vzhľadom na to, že sa jedná o systémy, ktoré vedú paľbu na diaľku, je dosť možné, že aj napriek tomu, že nikde neboli videné, zasiahli do bojov.

 

Len taká vtipná vsuvka pre rýpaľov, ktorí ma z nepochopiteľných dôvodov označujú za Sorošovho syna.

Firmy, ktoré dodávali vojenský materiál do Azerbajdžanu, sú rovnako firmami, ktoré sponzorovali niektoré podujatia dnes už ministra obrany Naďa.

Čiže hádzať všetko na predchádzajúcu administratívu je síce oprávnené.

 

Treba podotknúť, že aj dnešné vedenie je napojené na rovnaké firmy, ktoré vytvárajú pracovné miesta, ale dodávajú vojenský materiál krajinám, kde iné štáty okrem nás a Čechov nie sú ochotné voziť ťažké zbrane vo veľkých množstvách.

 

Ak si pozrieme ťažké vybavenie Azerbajdžanu (napr. lafetované mínomety nad 122mm, tanky …), tak novú techniku tu nájdeme akurát z Ruska, Izraelu, Turecka a potom vyššie zmienenú dodávku z SK a CZ.

Na základe toho môžeme tvrdiť, že ostatné členské štáty EÚ rešpektovali status quo, ktoré po zamrznutí konfliktu až do jeho súčasného rozhorenia platilo.

https://www.noviny.sk/slovensko/470531-investigativne-centrum-jana-kuciaka-ceskoslovenske-zbrane-v-azerbajdzane-ako-na-tatrovke-vyrastie-raketa

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/564556-v-krvavych-bojoch-na-kaukaze-je-slovenska-stopa/?fbclid=IwAR2A5XPYG21Wr5WyOtA0X3Dn2lckDQVpPPXQUZrDn-9A3GDzmDBfha8CuOM

https://mod.gov.az/en/news/live-fire-stage-was-held-during-the-large-scale-exercises-20032.html

https://archive.vn/20170923104750/http://az.azeridefence.com/azerbaycan-yeni-artilleriya-sistemlerini-telimde-sinaqdan-cixarir-foto/

https://www.militaryimages.net/threads/azerbaijani-armed-forces-photos.7197/page-2#lg=_xfUid-15-1601651389&slide=0

https://dennikn.sk/1171116/armensky-velvyslanec-kritizuje-slovensko-za-vyvoz-zbrani-do-azerbajdzanu-pomohli-ste-statu-ktory-nas-ohrozuje/