Založ si blog

Strnadova kopia Slovenskej Zuzany

Po mnoho rokov sa na Slovensku hovorilo o podpore zbrojárskeho priemyslu, avšak  realita bola vždy taká ako keď pošlete slepého hľadať červenú značku s nápisom STOP.

Neustále sa vraví aké je všetko iné – cudzie lepšie ako naše  avšak postupne sa ukazuje, že tomu  až tak nie je.

 

Príkladom nám môže byť aj asi jeden z posledných ako tak kvalitných projektov nášho zbrojárstva teda húfnica Zuzana  2 , ktorá mala byť našou vlajkovou loďou v projektoch ako Pesco a podobne.

Keď minulá vláda dala zákazku na výrobu Zuzany 2 priamo štátnej akciovej spoločnosti KONSTRUKTA DEFENCE sme boli svedkami veľkého hluku.

Drahe, nemoderné, nekoncepčné a podobné vyjadrenia lietali vzduchom.

 

Čo je však prúser  pre budúcnosť našej Zuzanky je to,  že dnes zbrojovka českého magnáta Strnada (Excalibur army) nám predstavila jej mladšiu mierne krajšiu sokyňu na trhu s menom DITA . A bude ju predstavovať na IDEXe 2021 v ABU DHABI.

Nie som odborník žiaľ aj mne príde tento produkt ako kopia Zuzany 2 v inom kabáte. Bolo by zaujímavé vedieť, či Strnad prišiel s vlastným nápadom alebo na surovca skopíroval poslednú záchranu nášho zbrojárstva a nikomu nenapadlo sa voči tomu ohradiť.

 

Otázka je kam bude smerovať export DITY, pretože trh nie je nafukovací?! V AČR vyhral francúzsky Caesara, Slovensko má Zuzanu, Poľsko KRAB a Maďarsko,  Chorvátsko si kúpilo  nemeckú PZH 2000.  V zásade existujú dve možnosť prečo sa tieto dve dámy tak podobajú:

 

Prvá možnosť je že niekto si našu Zuzanku nafotil, obkreslil  a urobil si ju s inou ofinou (kabína). Veď pri výrobe Zuzany sa podieľa výrobou podvozku Strnadova slovenská dcérska spoločnosť sídliaca v rovnakom regióne ako Konštrukta.

Druhá možnosť je, že s podobným zadaním pre konštruktérov mu vznikol podobný produkt. Nebolo by to prvý raz príkladu je neúrekom, povedzme FN SCAR, Bren aj Masada sa podobajú ako vajce vajcu a všetky sú odlišné a každá vznikla trochu inač.

 

Na mieste je otázka. Je zámerom zobrať štátnej akciovej spoločnosti posledný reálny a konkurencie schopný produkt slovenského obranného priemyslu? Veď vývoj platila Slovenská republika  ale pokiaľ je pravdivá prvá hypotéza zisk z predaja pôjdu do súkromných rúk.

 

A vôbec nie je neoprávnené si to myslieť vzhľadom na to, že:

Strnad mal tak povediac svoje logo aj na najžeravejšom pilotovi na Slovensku Peťovi Pelegrínim.

Rovnakú bundu ale v kvalitnejšej koženej verzií mal aj docent bezpečnostných vied Robert Fico.

Fotografie s logom má aj súčasný minister vnútra Roman Mikulec.

A že v čase jednofarebnej vlády smeru 2012-2016  vraj nerentabilné podniky VOP Trenčín, VOP Nováky  a Letecké opravovne Banská Bystrica dal Stradovi do prenájmu ďalší nominant Smeru pán Glváč svedčí o tom, že variant dva to byť nemusí. Sídlo zbrojárskej spoločnosti Róberta Kaliňáka bolo dokonca na tej istej adrese ako firmy Strnadovcov.

 

Vo vzduchu visí otázka  či DITA naozaj vychádza z modernizovanej Dany a je teda vlastnou českou konštrukciou alebo je vyskladaná z niektorých prvkov/myšlienok ktoré tvoria slovenskú Zuzanu. Čo žiaľ asi zostane nezodpovedanou otázkou.

 

Alebo, žeby v niektorom s tých prenajatých podnikov „omylom“ zostali plány Zuzany 2.

Predsa len jeden podobný biznis už tato skupina mala.

 

Kedy? -Vtedy,  keď sme kupovali BLACKHAWKy a on si vytvoril školiace stredisko .

 

To stredisko o ktorom sa hovorilo že nám ho tu vybudujú ako súčasť zákazky a štát na ňom bude ryžovať. Skočilo to opačne, dnes sa ozývajú  hlasy nezávislých analytikov, že netreba vybudovať vojenské vycvikové stredisko ale „len si prenajímať Strnadove súkromné centrum!

A ryžovať nebude štát ale niekto iní. Kto posúďte sami.

 

 

 

 

https://defence-blog.com/news/army/excalibur-army-unveils-new-155mm-wheeled-self-propelled-howitzer.html?fbclid=IwAR1fEryD6fh2XoB1UmXpw1s4_b25je9dCWLxDzVHsDLe1PASbth7oQrc3RQ

https://e.dennikn.sk/minuta/1596151

https://dennikn.sk/2075966/pellegrini-vas-zdravi-s-logom-firmy-zbrojara-strnada-hovori-ze-je-to-len-nahoda/

https://finstat.sk/spolocnici-konatelia?query=Michal%20Strnad%20@Slati%C5%88any

https://www.cas.sk/clanok/233566/vop-novaky-5-5-roka-po-tragedii-investor-ma-prenajom-na-20-rokov/

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/286435-trenciansky-vop-je-na-prenajom/

https://dennikn.sk/minuta/2076457/

https://plus7dni.pluska.sk/domov/tato-bunda-fici-u-politikov-kusok-logom-zbrojara-nosi-okrem-fica-pellegriniho-aj-mikulec

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130173x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu

Kategórie