Založ si blog

Prečo Amerika zlyháva s rasizmom a policajti sú násilní.

Po smrti  Georga Floyda a vlne nepokojov sa začínajú objavovať názory na americkú políciu ako nadmerne agresívnu organizáciu a USA ako štát, kde si nevedia dať rady s rasizmom.

 

Nebudem sa zastávať nikoho, ale chcem vám predostrieť obrázok na zamyslenie.

Ako asi americký policajt vníma svet, keď je ešte chlapec a potom človek ktorý oblečie uniformu.

 

Každý z nás mal ako dieťa hrdinov bežný americký prototyp policajta vo svojom detstve mal takých tiež dosť.

Stačí si pozrieť predsa Chucka Norrisa v seriáli Walker, texaský ranger.

 

To, čo ale dieťa nevidí, je to, že sa nejedná o skutočnú policajnú prácu, ale odnáša si z toho dojem, akoby hlavná náplň policajta bol boj.

Bežný Američan sa na viac rovnako ako na komédie pozerá na akčné filmy, kde je násilie tiež brané ako bežné a nakoniec príde do školy, kde má ploty detektor kovov a ozbrojenú ochranku.

To je to, čo vidí ako puberťák.

 

Po tom všetkom si dá prihlášku, cez výber prejde fyzickú previerku, vstúpi do sveta strelných zbraní, ktoré sú v americkej kultúre všade.

Inštruktora mu robí starší kolega, ktorý predtým slúžil u USMC, a ten ho vychováva v duchu filmu Jarhead frázou – toto je moja puška, bez ktorej som nič.

Ako dni plynú uvidíte situáciu, kedy to niekto schytá a vracia sa domov v truhle. A to, že to bol jeden prípad na xy iných, vám je jedno.

Začnete si pozerať rôzne videá na youtube od indivíduí, ktoré žijú len zbraňami a streľbou (často bývali členovia špeciálnych jednotiek).

Aby toho nebolo málo, na váš okrsok príde nový veľký MRAP, ktorý vám dala vláda s tým, že ho musíte plnohodnotne využiť.

 

Nuž čo, ide sa do akcie – mám svoju brokovnicu, na tele mám košeľu a hruď mi chráni nepriestrelná vesta.

Viem, že ak niečo pokazím, podržia ma kolegovia a odbory, o mojich skutkoch – ak úspešne zneškodním svojho páchateľa – budú hovoriť s úsmevom ľudia, ktorých obdivujem z NRA (zbrojný lobisti) a budú ma chváliť za moju prácu: A tu vidíte ako dobrý chlap so zbraňou zabil zlého chlapa so zbraňou.

 

Asi sa pýtate, či sa to v Amerike niekedy skutočne zmení a odpoveď je – nie –  lebo ľudia, ktorí sú na čele tejto krajiny, si nikdy nepriznajú, že je to chyba kultúry, školstva a podobne ale každý problém využijú na plytvanie peňazí zo štátnej kasy, ktoré poputujú firmám, ktoré ich podporujú a voličom ukážu, koľko prostriedkov vynaložia na ilúziu ich bezpečia.

 

 

 

 

Zdroje:

https://www.vice.com/en_us/article/3azkeb/police-are-the-first-to-respond-to-mental-health-crises-they-shouldnt-be

https://www.vox.com/2020/7/31/21334190/what-police-do-defund-abolish-police-reform-training?utm_campaign=vox.social&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=voxdotcom&fbclid=IwAR04hzwD3t_GIKLmTK2cJbrqNsjLmdKmpPPM4DkZIzalzBnwf3iAxlfZL24

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130245x
Priemerná čítanosť článkov: 3618x

Autor blogu

Kategórie