Založ si blog

Prečo nepotrebujeme nové tanky!

V uplynulých dňoch dochádza k značným zmenám v štátnej správe, ako píše známy autor detektívok Dominik Dan.  Jednou z nich je aj revízia výdavkov na obranu.

Čo sa však nezmenilo, je náš záväzok vybudovať ťažkú mechanizovanú brigádu, ktorá potrebuje tanky.

Je však tento záväzok skutočne to najlepšie, čo môžeme pre svoju bezpečnosť urobiť?

 

Dnes sa už nepohybujeme v druhej svetovej vojne, technológie postúpili, máme presne navádzanú muníciu a priebojné strelivo z ochudobneného uránu (okrem toho do RF vyvážame materiál z ktorého sa dá vyrobiť L).

Táto munícia dokáže zničiť prakticky všetko.

 

Ďalším pokrokom sú  modulárne platformy typu ACOD 2, ktoré sú niekde medzi IFV a ľahkým tankom (podľa konfigurácie).

 

V minulosti sa pokladal tank za kráľa pozemnej techniky.  Avšak dnes môžeme vidieť to, že pokiaľ nie je v ťažkej konfigurácii, stáva sa zraniteľný raketám odpaľovaným z IFV alebo ručným raketometom.

Jeden aj druhý prípad sme videli v Iraku pri útoku koaličných síl – bojové vozidlá pechoty M2 Bradley zničili viac Saddámovích tankov ako tanky M1Abrams.

 

Čo sa týka (ne)zraniteľnosti tankov, je to trochu zložitejšie.  Ide o to, že štatistiky, ktoré hovoria o ich nezraniteľnosti, sú veľa krát lživé.

Štáty ich falšujú preto, že ich vojenské-národné ego je založené na ich totálnej prevahe.  Jedným z takýchto príkladov je aj údajne nezničiteľný M1 Abrams.

Spojené štáty a mnohé iné opravujú techniku aj vtedy, keď je to neefektívne, len preto, aby sa ukázali lepšími ako v skutočnosti sú.

 

Ďalším dôvodom je to, že sme nezažili skutočne rovný stret tankov západnej výroby s ich potenciálnymi protivníkmi z východnej strany.

Všetky takéto strety sa v podstate odohrali medzi vycvičenou armádou a nepríliš cvičenými jednotkami. Okrem toho s technikou, ktorá bola vyvážaná zo ZSSR  bez mnohých systémov, ktoré boli potrebné pre efektívny boj, ako sú rôzne optiky a elektronika…

 

Čo si z toho môžeme vziať za pre potreby SR?

 

Obdobné štáty, ako je napr. Litva, nemajú tankové vojsko, a tým pádom vedia efektívnejšie využiť rozpočet na zvyšné zložky armády.

Slovensku by sa hodilo vziať prostriedky a investovať ich do ľahšej techniky (moderné IFV), prípadne zvyšné peniaze vyčleniť na dostatočnú letovú prevádzku F-16tok.

 

Čo sa týka pozemných síl, tam by sa ponúkalo ešte podporné riešenie vo forme začlenenia našich mechanizovaných jednotiek do poľských vojenských štruktúr,  podobne ako to má Česko s Nemeckom či Holandsko tiež s Nemeckom.

Takéto opatrenia dávajú väčší význam, než mať otvorených niekoľko cieľov a z dlhodobého hľadiska kvalitne nesplniť žiadny.

 

A to nevravíme o tom, že v súvislosti s pandémiou a ekonomickou krízou, ktorá bude nasledovať, nás čakajú škrty v rozpočte. A aj keď niekto môže tvrdiť, že MO sa to nedotkne a dosiahneme 2% z HDP na obranu, nie je to úplne pravda.

V absolútnych číslach, ktoré sú potrebné pre prevádzku, to zrejme až tak dobre na tom nebude.

 

Posledným argumentom, prečo sa nám nehodí mať TMB, je že aj Británia zvažuje zrušenie tankového vojska.

A keď väčšia britská armáda rozmýšľa, či je naozaj efektívne používať tank, tak určite to nie je efektívne pre nás ako malý štát.

 

Zdroje:

https://www.armadninoviny.cz/irak-meni-americke-tanky-abrams-za-ruske-t-90s.html?hledat=tanky

https://www.bbc.com/news/uk-53909087?fbclid=IwAR3ATSLhSz9P-5gLWl2CInhOLP4Gvs3eCpXpLJTy_81hwKE0dE1e4fzpOV4

https://www.mfsr.sk/sk/financie/hodnota-za-peniaze/revizia-vydavkov/revizia-vydavkov.html

 

 

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130688x
Priemerná čítanosť článkov: 3630x

Autor blogu

Kategórie