Založ si blog

Čo sa pečie na východnej Ukrajine?

Apokalypsa, vojna bordel, asi to sa momentálne šíri internetom o situácii na východnej hranici Ukrajiny.

 

Rusko na hranici s Ukrajinou kopí pomerne veľký počet ľudí  a techniky, avšak podľa verejne známych počtov nie také veľké, aby mohli obsadiť východ Ukrajiny.

Ukrajinská armáda má momentálne zhruba 170-tisíc mužov, na ruskej strane plota je momentálne do 25 000 mužov. Po obsadení Krymu začala Ukrajina pomerne veľkú modernizáciu a profesionalizáciu čiže rozvrátiť ju nie je nič ľahké.

Vojna medzi Ukrajinou a povstaleckým hnutím podporovaným Ruskom trvá už pár rokov, takže ostáva otázka, prečo sa to hýbe teraz.

 

Môj osobný názor je taký, že Putin tak jedná, aby si preveril nového amerického prezidenta Bidena a to, ako ďaleko je ochotný ísť.

Trump bol vo vzťahu k ruským záujmom pomerne predvídateľný, avšak Joe Biden je pre Putina takpovediac nová tvár v hre. Treba tiež spomenúť, že v čase pandémie a vnútroštátnych problémov nie je zlý nápad odkloniť pozornosť od vnútrospoločenských tém inam.

Okrem toho všetkého Rusko dlhodobo pozoruje správanie svojho, ale aj cudzieho obyvateľstva a vyhodnocuje, ako vníma jeho kroky. Takže urobiť experiment na vyhodnotenie reakcií na informačné operácie je niečo vysoko pravdepodobné.

 

Aj napriek tomuto optimistickému scenáru by som chcel vysvetliť, prečo je týmto hromadením oprávnene znepokojená Ukrajina.

 

Akosi sa totiž zabúda, že povstalecké hnutie má niečo cez 40-tisíc mužov, čiže keď ich zrátame s počtom Rusov a uvedomíme si, že ešte majú svojich ľudí aj v Moldavsku a na Kryme, tak ten počet a rozmiestnenie by sa dal premeniť na útočnú silu.

Okrem toho zatiaľ nevieme, či Rusko sily nenavýši, prípadne nemá vytipovaných ďalších potencialych kolaborantov na Ukrajine.

 

Netreba tiež zabudnúť, že Ukrajina zdieľa hranicu s Bieloruskom, ktoré je ruským spojencom .

Predsa len o Lukašenkových silách sa zatiaľ nehovorí.

 

Osobne si nemyslím, že by Rusko chcelo začať ofenzívu na západ.

Bol by to konflikt, ktorý by si vyžiadal veľké množstvo mŕtvych, a to by mohlo uškodiť verejnej mienke voči Putinovi. Odhliadnuc od toho ďalšie narušenie status quo by štáty EU a USA podľa mňa neakceptovali.

Nebol by to otvorený stret, ale začali by viesť vojnu v kyberpriestore a podobne.

 

 

Zdroje:

https://www.bbc.com/news/world-europe-56616778

https://www.nytimes.com/2021/03/30/world/europe/ukraine-russia-fighting.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Ground_Forces

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Separatist_forces_in_Donbas

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 129909x
Priemerná čítanosť článkov: 3609x

Autor blogu

Kategórie