Založ si blog

Operácia Overlord, Deň D 6. 6. 1944

Tohto dňa pred viac ako sedemdesiatimi rokmi mnohonárodnostná armáda spojeneckých vojsk učinila vpád do Pevnosti Európa.

Koalícia, v ktorej okrem veľkých štátov boli aj naši ľudia Slováci, Česi, Poliaci a mnoho iných.

 

Deň D bol jednou z najvýznamnejších operácií druhej svetovej vojny, hneď po Stalingrade a Kursku.

Pripútala na seba veľké nemecké vojská na čele s divíziami SS Hitlerjugend a divíziou SS Das Reich, ktorá na svojej ceste cez Francúzsko zanechala množstvo obetí, medzi nimi aj obyvateľov obce Oradour-sur-Glane.

Netreba zabudnúť, že pred svojim spustením si zo strany tretej ríše vyžiadal obrovské investície do budovania atlantického valu, ktorý mal vytvoriť Pevnosť Európa.

Ochranou tohto valu boli poverení mnohí, medzi nimi aj národy zo ZSSR, ktoré kolaborovali s nacistami kvôli hrôzam prežitým pred vojnou v čase stalinského teroru.

 

V tento deň si pripomíname množstvo obetí, ktoré viedli k porážke Nemecka a spolu s Lend-Lease sa stali veľkou pomocou pre vojakov Červenej armády v boji s teroristickým režimom tretej ríše.

Pripomeňme si, že vďaka Lend-Lease boli cca 2/3 vozidiel červenej armády a inej dôležitej výbavy, nevraviac o potravinách, dodané do ZSSR.  Bez ktorých by nikdy nemohlo dôjsť k porážke Nemecka.

Práve deň D spolu so Salernom (Operácia Avalanche) sa stali medzníkmi, ktoré ukázali, že Západ nefinancuje dva diktátorské režimy v boji medzi sebou, ale je ochotný sa aktívne zapojiť do bojov o budúcnosť sveta, ktorý dnes poznáme.

 

Z vojenského hľadiska nám dala Operácia Overlord ukážku toho, ako je dôležité zladiť letectvo a pozemné sily dokopy a to nevravíme o tom, ako ukázala dôležitosť špeciálnych síl.

Jednotky Commandos kráľovského námorníctva boli medzi prvými, ktorí toho dňa vstúpili na pôdu Európy. Na strane Spojených štátov by bez jednotiek Rangers americká armáda nikdy neprerazila z pláže Omaha.  Pláže, ktorá nesie prívlastok Krvavá.

A nakoniec bez odvahy francúzskeho odboja by nebol nikdy terén tak dôkladne zmapovaný.

Títo všetci a mnohí ďalší sa stali hrdinami návratu civilizovaných demokratických síl späť do Európy a bez ich obetí by nebol svet taký, aký máme dnes, ale bol by oveľa temnejší.

Nezabudneme, česť vašej pamiatke!

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130168x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu

Kategórie