Založ si blog

Prečo Amerika zlyháva s rasizmom a policajti sú násilní.

Po smrti  Georga Floyda a vlne nepokojov sa začínajú objavovať názory na americkú políciu ako nadmerne agresívnu organizáciu a USA ako štát, kde si nevedia dať rady s rasizmom.

 

Nebudem sa zastávať nikoho, ale chcem vám predostrieť obrázok na zamyslenie.

Ako asi americký policajt vníma svet, keď je ešte chlapec a potom človek ktorý oblečie uniformu.

 

Každý z nás mal ako dieťa hrdinov bežný americký prototyp policajta vo svojom detstve mal takých tiež dosť.

Stačí si pozrieť predsa Chucka Norrisa v seriáli Walker, texaský ranger.

 

To, čo ale dieťa nevidí, je to, že sa nejedná o skutočnú policajnú prácu, ale odnáša si z toho dojem, akoby hlavná náplň policajta bol boj.

Bežný Američan sa na viac rovnako ako na komédie pozerá na akčné filmy, kde je násilie tiež brané ako bežné a nakoniec príde do školy, kde má ploty detektor kovov a ozbrojenú ochranku.

To je to, čo vidí ako puberťák.

 

Po tom všetkom si dá prihlášku, cez výber prejde fyzickú previerku, vstúpi do sveta strelných zbraní, ktoré sú v americkej kultúre všade.

Inštruktora mu robí starší kolega, ktorý predtým slúžil u USMC, a ten ho vychováva v duchu filmu Jarhead frázou – toto je moja puška, bez ktorej som nič.

Ako dni plynú uvidíte situáciu, kedy to niekto schytá a vracia sa domov v truhle. A to, že to bol jeden prípad na xy iných, vám je jedno.

Začnete si pozerať rôzne videá na youtube od indivíduí, ktoré žijú len zbraňami a streľbou (často bývali členovia špeciálnych jednotiek).

Aby toho nebolo málo, na váš okrsok príde nový veľký MRAP, ktorý vám dala vláda s tým, že ho musíte plnohodnotne využiť.

 

Nuž čo, ide sa do akcie – mám svoju brokovnicu, na tele mám košeľu a hruď mi chráni nepriestrelná vesta.

Viem, že ak niečo pokazím, podržia ma kolegovia a odbory, o mojich skutkoch – ak úspešne zneškodním svojho páchateľa – budú hovoriť s úsmevom ľudia, ktorých obdivujem z NRA (zbrojný lobisti) a budú ma chváliť za moju prácu: A tu vidíte ako dobrý chlap so zbraňou zabil zlého chlapa so zbraňou.

 

Asi sa pýtate, či sa to v Amerike niekedy skutočne zmení a odpoveď je – nie –  lebo ľudia, ktorí sú na čele tejto krajiny, si nikdy nepriznajú, že je to chyba kultúry, školstva a podobne ale každý problém využijú na plytvanie peňazí zo štátnej kasy, ktoré poputujú firmám, ktoré ich podporujú a voličom ukážu, koľko prostriedkov vynaložia na ilúziu ich bezpečia.

 

 

 

 

Zdroje:

https://www.vice.com/en_us/article/3azkeb/police-are-the-first-to-respond-to-mental-health-crises-they-shouldnt-be

https://www.vox.com/2020/7/31/21334190/what-police-do-defund-abolish-police-reform-training?utm_campaign=vox.social&utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=voxdotcom&fbclid=IwAR04hzwD3t_GIKLmTK2cJbrqNsjLmdKmpPPM4DkZIzalzBnwf3iAxlfZL24

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom o prímerí, ktorý je pre Izrael neprijateľný

06.05.2024 19:11, aktualizované: 22:53

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť iba časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130796x
Priemerná čítanosť článkov: 3633x

Autor blogu

Kategórie