Založ si blog

Minister transparentný alebo ako letí biznis Galko Naď?

 

V poslednej dobe neustále sledujeme  prúd tlačoviek, ktoré pomaly nahrádzajú zbierku zákonov. Ale vyjadrenia k nákupom pre štát akosi chýbajú. Nie, že by sa nediali.

 

Až médiá dnes informujú o  kontroverznom biznise vo výške takmer 10 mil eur pre spoločnosť LOT Trenčín, ktorú mimochodom vedie bývalý minister a zamestnávateľ Naďa, pán Galko.

 

Slovensko obstaralo deväť Blackhawkov za vyše 230 miliónov eur (25,55-mil./kus). Aj súčasný minister často zdôrazňoval ako je dôležité odstrihnúť sa od starej sovietskej techniky.

 

Ozbrojené sily majú úplne nové  vrtuľníky, dokonca sa plánujú od USA kúpiť ďalšie dva.

 

Ako nám hovoria dve zmluvy MO sa však nepochopiteľne rozhodlo investovať peniaze aj do modernizácie zastaraného vrtuľníka, ktorý je vo fáze nahrádzania.

 

Ideme teda vyhodiť 10 mil eur zo štátnych  len preto, aby politický nominant Galko vedel preukázať, že niečo robí? Zachraňujú Galka a vyhadzujú štátne peniaze oknom von.

 

Bolo by nesmierne zaujímavé vedieť prečo to robia hlavne keď vezmeme do úvahy že UH60M tu už máme. A silou- mocou chceme udržiavať pri živote 35ročnú sovietsku techniku? Bez novej avioniky a kompatibility s NATO?

 

Dva Mi-17 nás u tohto nákupu budú stáť 10mil. BEZ PREVÁCKOVÝCH NÁKLADOV proti cene dvoch nových UH-60M ktoré nás v prepočte stáli 51,12mil.

 

Keď sa na to pozrieme jednoduchá matematika nám hovorí že dva Mi-17 nás stoja 1/5 ceny ale vydržia nepomerne menej a vždy budú poruchovejšie a mať celkovo drahšiu prevádzku.

 

Tento biznis tak povediac len predlžuje život starej škody 105 proti novej fabii.

Starý vrtuľník nám poslúži ešte pár rokov ale načo?

 

Nerozumiem tiež, ako mohla takýto nákup schváliť Ministerstvo financií, resp. Útvar hodnoty za peniaze (UHP), ktoré má strážiť účelnosť vynaložených verejných zdrojov. Ak analytici ministerstva financií dokážu odsúhlasiť aj takýto nákup, tak je na mieste otázka ako asi vyzerajú tie ďalšie…

 

Kto vysvetlí prečo Naď dáva peniaze do zastaralej sovietskej techniky keď ozbrojené sily už dnes disponujú deviatimi UH-60 a ďalšie majú byť na ceste za (vraj) zvýhodnenú cenu?

Nebude treba rokovať s Ruskom aj o nákupe dielov? Samozrejme teraz už transparentne, však? Kde sú tie apely na urýchlené odstavenie ruskej techniky?

 

Očakávalo sa, že staré MI- 17 budú vyraďované zo služby a  nahrádzané novými UH-60. Teraz ešte stále OS SR stále prevádzkujú štyri kusy MI 17, ale mali byť postupne nahrádzané.

 

Zaujímavé tiež je, že jeden z týchto vrtuľníkov je LZPS (Letecká záchranná a pátracia služba).

Veď na túto službu majú vybavenie aj vrtuľníky záchranárov podriadených pod ministerstvom vnútra. Iste by sa tieto vrtuľníky dali využiť aj pre potreby MO.

Veď pred pár dňami, sa obaja ministri stretli a rozprávali o spolupráci.  O akej teda spolupráci medzi dvoma ministrami z tej istej strany? O takej, ktorá by ušetrila štátu nemalé zdroje? Ja myslím že NIE. A my ideme dávať peniaze za generálku techniky ktorá  je prestarnutá a na viac sa na to nehodí.

 

Vychádzam z toho ako som kedy si počúval vyjadrenie jedného príslušníka dopravnej polície (MV používalo obdobný vrtuľník na monitorovanie premávky) a ten hovoril že sa tých strojov priam boja.

Trase sa to, je z toho zlý výhľad a podobne. Plus dlho trvá než to vzlietne.

 

Na jednu stranu sa dá však chápať že MO opravuje tieto stroje keďže sa ešte nehovorilo o úprave UH60M na účely LPZS ani o nákupe iných strojov avšak tu je ten problém že Mi17tok je dosť na sklade aby sa kanibalizovali ak náhodou nemajú ako zaistiť servis.

 

Určite však nie je správne investovať 10mil eur do starej, nekompatibilnej techniky, ktorá je určená na vyradenie. A otázne tiež bude ako sa asi chce teda rezort vyrovnať s odstrihávaním od starej sovietskej techniky čo tak pri nástupe silno avizovali.

 

Zdroje:

https://lotn.sk/

 

https://www.crz.gov.sk/zmluva/5485033/?fbclid=IwAR3KgbU_quX4LoI40AE3XkcIU1TJz4xtGzjF-pvPIIGOM73cjoq1SX9YqJk

 

https://www.crz.gov.sk/zmluva/5485029/?fbclid=IwAR3kD3El4DkvaNwe1cVDCWT9YEwNqe15u2dlPjWqIzVfAZLI1OOUQUOVp0E

 

https://domov.sme.sk/c/22598186/dva-vojenske-vrtulniky-mi-17-caka-oprava-za-takmer-desat-milionov.html

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 131334x
Priemerná čítanosť článkov: 3648x

Autor blogu

Kategórie