Založ si blog

Ruská propaganda v RTVS?

Pred nejakým časom nám RTVS predstavila nový program, ktorý plánuje vysielať.

Jeho meno je Spiaci agenti, seriál pôvodne ruskej produkcie pojednáva o zákulisí tajných služieb a ich prepletanie so spoločenskými javmi a biznisom.

 

Prvú sériu som videl už pred dávnou dobou v ruštine s anglickými titulkami, tak si dovolím urobiť krátku recenziu.

Seriál začína teroristickým útokom na Ruskú ambasádu. Po krátkej dobe sa začne schyľovať k podobnému útoku v Rusku.

Jeho realizácii má zabrániť preživší agent Radianov, pri príchode stretáva známeho, ktorý je manžel jeho dávnej lásky Kiry.

Ako plynie čas, ukazuje sa, že v hre je čosi iné ako teroristický útok partie fanatikov.

 

Do deja nám začnú zasahovať politickí aktivisti, veľký biznis medzi Ruskom a Čínou alebo aj CIA.

Dej pripomína niektoré udalosti minulej doby ako útoky trubkovými bombami či Majdan, avšak môžeme pokojne tvrdiť, že štýl ich rozprávania nesie jednoznačne ruský pohľad na svet alebo skôr pohľad, ktorý šíri ruská štátna moc.

 

Dá sa povedať, že seriál svojou technickou realizáciou je značne realistický.

Prostredie, charaktery, z toho všetkého máte dojem, akoby to naozaj sedelo, akoby niekto len prepísal skutočnosť do scenáru.

A práve to, aký je tento seriál dobrý, mi robí vrásky na čele.

 

RTVS ako organizácia financovaná z peňazí nás všetkých, by sa mala snažiť o vyváženosť a neviem, ako chcú vyvážiť kvalitný seriál, ktorý ale nesie jednoznačne viditeľné politické posolstvo.

 

Celý problém vrcholí na konci seriálu, kedy som začal rozmýšľať, prečo mi to pripomína rôzne konšpiračné kecy, ktoré človek číta na nete, a pozrel som sa na rok vzniku.

 

Keby tento seriál nevznikol po Majdane, pozeral by som sa na skvelý seriál, pri ktorom by som si povedal: skvelé, že tu niečo takéto máme možnosť vidieť.

 

Avšak pritom, ako si dávam veci do súvislostí, je mi nepríjemné, že RTVS sa má podieľať na šírení jednostranného pohľadu na svet.

 

Podobný prípad jednostranného vysielania v našich končinách už mala ČT, ktorá uverejnila dokument s názvom Uloupené Kosovo, ktorý permanentne spomínajú rôzni srbofili a iní ľudia, u ktorých môžeme pochybovať, či ich pohľad na svet je objektívny alebo je len ilúziou, ktorej chcú veriť.

 

Ďalší problém je, že aj spomínaný dokument práve pre jeho kontroverzie bol spojený s vysielaním diskusie, ale neviem si predstaviť, ako bude RTVS kompenzovať šírenie obrazu seriálom niečím rovnako efektívnym.

Len tak medzi nami aj napriek tej diskusii u spomínaného dokumentu, to vôbec nepomohlo tomu aby ho ľudia vnímali objektívne.

 

Nechcem aby toto niekto vnímal ako nejaký útok na Rusko, RTVS a podobne ale je fakt na zamyslenie či je obsah ktorý RTVS vysiela a spolu s čím ho vysiela v pohode.

Rovnako by som reagoval aj keby tu bol vyslovene nejaký super pro-USA seriál, aký sme tu nevideli a nepokladali ho za ďalší trápny obsah, ktorý preletel cez Atlantik.

 

Ak sa pýtate mňa či si pozriem tento seriál aj na RTVS prekvapím vás pro-Ruských áno, lebo je skvelý 🙂

Seriál začína cca za 10 minút, tak hurá za obrazovku.

 

Zdroje:

https://www.rtvs.sk/novinky/filmy-a-serialy/231890/spiaci-agenti-na-obrazovky-rtvs-mieri-novy-krimi-serial?fbclid=IwAR2ydvLU8TxuFMFlG_qe3jOp2V-VtT4cg60pxMnI88IeY1IQD5iFxVHqYi4

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2010/532/20190101.html

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 08:40

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 129762x
Priemerná čítanosť článkov: 3605x

Autor blogu

Kategórie