Založ si blog

Fico vs Kolíková – Protiústavnosť Referenda

V nedeľu sme na TA3 videli peknú roztržku medzi expremiérom, docentom bezpečnostných vied Ficom s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolikovou.

 

Napriek veľkej dávke rôznych podivností, ktoré expremiér vypúšťal, sa v tejto potýčke objavila vec, ktorá nesie značnú závažnosť.

Tou vecou je, či je prípustné referendum, ktorého predmetom je vyvolanie predčasných volieb.

 

Paní Koliková tvrdí, že je to protiústavné. Fico zas na druhú stranu, že je to v poriadku.

 

V prvom rade treba povedať, že na túto otázku neexistuje objektívne správna odpoveď. Ústava o takomto prípade totiž mlčí.

 

Jediné referendá, ktoré ústava zakazuje, sú tie, kde sú ich predmetom: základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. (Čl.93(3) ústavy)

 

Vzhľadom na to, že tento odsek nám odpoveď nedáva, posuňme sa o jeden späť:

Čl.93 (2) Referendom sa môže rozhodnúť aj o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.

Keď sa pozrieme na túto vetu, tá nám hovorí, že de facto všetko, čo nesie značnú mieru spoločenskej dôležitosti, môže byť predmetom referenda.

Čiže základné formálne kritérium máme, čo sa však týka otázky zásahu referenda do zákonodarného zboru a vlády, tak to je komplikovanejšie.

 

Podstatné pre nás sú dve ustanovenia hneď na začiatku:

Čl. 1 (1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Čl. 2 (1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich volených zástupcov alebo priamo.

 

Z toho nám vyplýva, že občania sa môžu podieľať na vykonávaní moci priamo, čo je referendum.

Keď sa pozrieme na článok jeden, ktorý hovorí o demokracii a právnom štáte, tak neviem ako kolegom alebo laikovi, ale mne sa vybaví, že najjednoduchšia definícia: demokracie je to vláda ľudu, pre ľud a prostredníctvom ľudu.

 

Z toho nám vyplýva, že pokiaľ je niečo prianím ľudu a nie je to proti jeho záujmom, sa môže pokojne dožadovať vrátenia moci do svojich rúk.

Demokracia totiž nie je slávne vyhraj voľby a môžeš všetko. Je úplne v poriadku, keď občania svoje rozhorčenie nad vládou vyjadrujú prostredníctvom protestov (za normálnych okolností, nie v čase pandémie!) alebo aj referendom!

 

Pretože oni sú zdroj moci. Okrem toho na úspech referenda treba väčší počet ľudí, než na víťazstvo vo voľbách.

 

Jediný problém, ktorý s týmto referendom mám, je osoba, ktorá o ňom reční.

Robert Fico, on bol vždy ten, kto bol proti protestom. Právnou kľučkou si vybral nástupcu  moci, Pelegriniho, a títo páni prichádzajú s referendom.

Aj napriek tomu, že sa mi vláda Igora Matoviča nepáči a Fico už vôbec nie, nemyslím si že, je to dobrý nápad teraz, v krízovej dobe, niečo také robiť.

 

Druhá otázka je, či sa to robiť smie. A tu aj napriek tomu, že za to budem určite dostávať náklad od ľudí, ktorí ma učili a učia si nemyslím, že je to protiústavné.

 

Vždy je totiž dôležité ústavu vykladať ako jeden celok a hľadať, ktoré ustanovenie má v rámci pomyselnej pyramídy moci prednosť a právo ľudu, ak to explicitne nie je vylúčené rozhodovať o svojom osude, je na prvom mieste.

 

V úplnom závere podporím svoju myšlienku ešte dvoma argumentmi.

Podstenou náležitosťou demokracie je obmedzenie moci zákonom (vrátane vlády a parlamentu) a výsledok referenda sa vyhlási rovnako ako zákon. To znamená, že aj poslanec je ním viazaný ako každým iným zákonom.

 

Tým druhým je, že štát nemá – pokiaľ to nie je explicitne vyjadrené – čo znižovať ľudu množstvo prostriedkov, ktorými sa riešia problémy a referendum je takýto prostriedok.

 

Referendum je posledná zbraň pred právom na odpor, ktoré občania majú pri riešení krízy, z toho dôvodu je úplne nemysliteľné, že akékoľvek referendum, na ktoré sa nevzťahuje zákaz, by mohlo byť v rozpore s ústavou.

 

Treba povedať, že v civilizovaný štátoch sa o takýchto veciach hašteriť nemusia, lebo ľudia sú tam schopní vyvodiť osobnú zodpovednosť. Napríklad už len u našich susedov v Čechách sa vymenilo pre zlý boj s covidom – koľko ministrov zdravotníctva?

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130247x
Priemerná čítanosť článkov: 3618x

Autor blogu

Kategórie