Založ si blog

Vred na čele SIS

Po zatknutí riaditeľa SIS sa začali vynárať rôzne názory, že tá organizácia teraz nebude fungovať, nefunguje a podobne.

 

Pokiaľ hovoríme o riaditeľovi SIS, je pravdou, že mnohé kompetencie má len on. Avšak v realite každé pracovisko, a je jedno,  či je to SIS, alebo okresný úrad, má svoje odbory, kde sedia ľudia, ktorí vedia, o čo sa majú starať (teda aspoň dúfam).

 

Takže pokiaľ hovoríme o riadení, s tým problém nevidím. Problémom avšak je dôvera zahraničných partnerov a občanov. Nie je to totiž prvý prúser, ktorý narúša našu dôveryhodnosť.

Napríklad pri invázii Ruska na Ukrajinu istý Robet F., toho času vysoký predstaviteľ SR, sa odvolával na zdroje z Nemecka s rizikom vojny. Len tento pán mal XY ďalších vyjadrení, z ktorých sa dá dedukovať, že vynášal interné informácie od iných partnerských štátov.

 

Je síce pravda, že zatknutie riaditeľa SIS môže touto dôverou otriasť, ale ak prežili iné kauzy, ktoré jej urobili naši politici tak prežije snáď aj túto.

 

Neodpustím si však jeden bombónik, na ktorý akosi všetci pozabudli v tejto kauze, a to, kto je zodpovedný za riaditeľa SIS-ky.

„Riaditeľa informačnej služby … vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky (formálne!) na návrh vlády Slovenskej republiky.“ …

Čiže zodpovednosť za to, aký človek sa tam dostal, nesie vláda alebo prinajmenšom predseda vlády a nie len Boris Kolár.

 

Keď už sme hovorili o dôvere občanov.

 

Už vidím ako čosi takéto fakt ukľudní všetkých konšpirátorov a popieračov kompetentnosti členov bezpečnostných zložiek ako to robia napríklad Slovenski branci.

 

Keď už sme spomenuli Sme rodina, tak po poslednej tlačovke Kolára a Krajniaka mám dojem, že sa asi dozvieme ešte čosi zaujímavé, keď majú potrebu mlžiť okolo právneho stavu.

 

SIS sa neriadi len zákonom o SIS, ale aj zákonom o ochrane utajovaných skutočností, a ten hovorí jasne: „Utajovanou skutočnosťou nemôže byť informácia o … trestnej činnosti verejných činiteľov“.

 

A úplne na záver treba povedať ešte jednu vec. Na tomto prípade je vidieť, prečo by nemali byť bývalí politici prokurátormi – Lipšic a Beňa, ktorý vypovedal voči Pčolinskému, sa poznajú z MV.

 

Dobre, v tomto prípade všetko ide zatiaľ ako má, ale akékoľvek prepojenie medzi podozrivým a prokuratúrou vždy budí nedôveru a myslím, že ak sa tento prípad bude viesť správnym smerom, ešte budeme počuť o viacerých známych pán Lipšica. Predsa aj Milan Krajniak, ktorý je známy nie len svojou uniformitou na štýl Pinocet, ale aj tým, že Lipšicovi vybavil previerku, bol na MV za ministrovania Daniela Lipšica a podobne.

 

 

Zdroje:

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1993/46/20160101.html

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2004/215/20210101.html

https://www.facebook.com/pravdadennik/videos/460676718418613

https://plus7dni.pluska.sk/domov/kto-riadi-sis-novy-sef-personalnych-otazkach-radi-kontroverznym-podnikatelom

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/577002-lipsic-v-kresle-specialneho-prokuratora/

https://www.ta3.com/clanok/1051876/fico-sa-obava-vypuknutia-velkej-vojny-pravdepodobnost-je-az-70-percent.html

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130167x
Priemerná čítanosť článkov: 3616x

Autor blogu

Kategórie