Založ si blog

S-300, V čom NATO a EU na Ukrajine zlyhalo

Už dlhšiu dobu počúvame, či sa nezbavíme nášho šrotu tým, že ho pošleme na Ukrajinu, aby bol zošrotovaný za ruské náklady a podporili sme právo Ukrajiny brániť sa pred agresiou besného medveďa, ktorý ušiel z cirkusu Humberto.

 

Problémy S-300 na Slovensku:

Treba povedať, že S-300 v správnej konfigurácii (ktorú nemáme) je slovami najväčšieho experta z radu prostého ľudu Šutaj Eštoka pozoruhodný systém.

Avšak vec sa má tak, že S-300 je protivzdušný systém, ktorý má chrániť primárne otvorenú plochu terénu na dlhé vzdialenosti, preto sa mu aj hovorí systém dlhého dosahu.

U nás na Slovensku je však malý problém, máme pomerne členitý kopcovitý terén a systém S-300 nezažil kvalitnú modernizáciu roky, taktiež jeho údržba bola viackrát predmetom kontroverzií.

 

Treba podotknúť, že už okolo roku 2012 sa uvažovalo o zrušení S-300ky.

A to sme v tej dobe nemali podpísanú zmluvu na nákup F-16 Block 70/72, ktoré sú najmodernejšie v rámci 4-tej generácie stíhačiek.

 

Nutné podotknúť, že väčšie Česko podobný systém od rozpadu ČSFR nevlastní a pre Slovensko skutočný význam nemá.

Najmä s prihliadnutím na fakt, že nám majú prísť nové stíhačky a zatiaľ tu máme spojenecký Patriot.

Trochu pochybovačná je otázka prečo tu ten Patriot je keď máme S-300.

 

Treba tiež dodať, že Slovensko má s S-300 tak pozitívne skúsenosti, že prvé ostré streľby na cvičení zažil až v roku 2015.

Netreba zabúdať ani na to, že do S-300 ak sa údaje z portálu armadninoviny.cz nemýlia, máme 48 striel do tohto systému. Obrázok o jeho dlhodobej užitočnosti pre nás nech si urobí každý sám.

 

EU a NATO:

Na čo sa trochu pozabudlo je, že sme členmi medzinárodných organizácií, ktoré majú rôzne zbrojné programy a máme bilaterálne spolupráce s krajinami ako USA a podobne.

Na margo tejto témy treba povedať, že je len obtiažne pochopiteľné, prečo sa o téme odovzdania sovietskej techniky na Ukrajinu bavíme doma a nie na formáte EU/NATO.

Keď vezmeme do úvahy, že UA potrebuje zbrane a aj po konci vojny ich bude potrebovať mať hneď, je nepochopiteľné, prečo im nedodáme to, s čím majú skúsenosti a pre nás materiál, ktorý po útoku Ruska na Ukrajinu nevieme poriadne servisovať.

 

Najhoršie je, že na dodaní starých zbraní a nákupu nových mohli benefitovať všetci.

 

Ukrajinci že by mali hneď materiál, firmy v západných štátoch zisk na zákazkach na techniku a technologických transferoch a my východné štáty by sme povedzme benefitovali tým, že veľké ryby ako USA by nám odpočítali časť hodnoty z akviziicie.

Prípadne je tu aj možnosť, že západné štáty by nám dodali svoju ešte pomerne modernú techniku, ktorú by medzi časom začali nahrádzať modernejšou, čím by sme mohli aspoň čiastočne unifikovať techniku v rámci NATO/EU.

Všetko z toho a oveľa viac by bolo možné, keby sme jednali vo väčšom formáte.

A ak niekto tvrdí, že to je blbosť, nech sa pozrie na bežnú prax USA, ktoré podobným spôsobom celé roky vyzbrojovalo spojencov, že im odpredávalo svoju techniku po generálke zakaždým, keď prechádzalo na novú.

 

Ale o čomsi takom moc počuť nie je, okrem toho Juraj Krupa mal v relácii Téma dňa vyhlásenie, že S-300 nikam nepôjde, lebo nám nikto neposkytne ekvivalentnú náhradu.

Tomuto by som neveril všetko, je totiž vždy o dohode a keby sme ponúkli S-300 výmenou za povedzme repasovanú americkú techniku či nové ručné zbrane a vybavenie pre pechotu, neverím, že by sme to nedostali.

A určite by sme vyrokovali aj to, že spôsobilosť prevádzkovať podobný systém S-300ke by prevzal niektorý zo susedných štátov, u ktorých to má väčší význam než u nás.

 

Na margo tých, ktorí hovoria, že nemáme posielať naše zbrane na Ukrajinu, že sa tým oslabujeme, by som povedal nasledovné.

Ukrajinci bojujú aj za nás a keď Ukrajina náhodou padne, za pár rokov sa to môže stať aj nám a práve tých pár rokov treba, aby stará sovietska technika, ktorú máme ešte viac pomyselne zhrdzavela.

 

Zdroje:

https://www.armadninoviny.cz/slovensko-modernizuje-protivzdusny-system-s-300-pmu.html

https://www.mod.gov.sk/35619-sk/slovenski-vojaci-historicky-prvykrat-strielali-ostrymi-zo-systemu-s-300/

https://www.teraz.sk/slovensko/m-glvac-chceme-si-nechat-tanky-aj-s/32961-clanok.html

 

 

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 130114x
Priemerná čítanosť článkov: 3614x

Autor blogu

Kategórie