Založ si blog

Putin zaútočil, a čo ďalej?

Včera sme videli, ako Putinova armáda vtrhla na územie Ukrajiny, toho štátu, kde rovnako ako u nás po vražde Kuciaka, tak aj u nich po Majdane ľudia chceli zmenu a začať normálne žiť.

Ruské tanky si to ženú na Kyjev, ale v ceste svojej rally narazili na nečakanú prekážku, narazili na ukrajinskú armádu.

 

Čo Rusi chcú

Ak sa pozrieme na mapu, tak Rusi útočia v podstate z troch strán a vyhýbajú sa západnej časti Ukrajiny. Stredom štátu preteká rieka Dneper, ktorá je prirodzenou prekážkou a potenciálnou hranicou, ktorú chce Rusko dobyť.

Ak sa to Rusku podarí, držalo by celú východnú Ukrajinu a navždy by ohrozovalo jej zvyšok.

Okrem toho chcú zničiť čo najviac strategickej infraštruktúry na zvyšnej Ukrajine, aby bola hospodársky oslabená na neskoršie roky a vplyvom zlej hospodárskej situácie nastala vhodná príležitosť podporiť Moskvou vybratých politikov, ktorí by hrali ich hru.

 

Čo potrebujú

Ak má Putin dosiahnuť tento cieľ, musí dobyť tri dopravné uzly, cez ktoré môže prúdiť ukrajinskej armáde logistika a posily.

Jeden prúd je pri hranici s Čiernym morom, druhý je v Dnepropetrovsku a tretí prechádza cez tri kľúčové mestá, a to Kyjev, Poltava a Charkov.

Pokiaľ chce Putin čokoľvek dosiahnuť na Ukrajine, musí dobyť Charkov, v opačnom prípade nemá ako by efektívne cez vedľajšiu cestnú sieť mohol rozvinúť svoje vojsko.

Aj v druhej svetovej vojne z prakticky rovnakých dôvodov viedlo toto mesto niekoľko bojov.

 

Podarí sa Putinovi vyhrať?

Na túto otázku je priskoro dať odpoveď, avšak Ukrajina nie je Gruzínsko a to ani rozlohou a hlavne Ukrajina po roku 2014 začala masívne investovať do svojej obrany a hlavne začala koncepčnú modernizáciu armády a prípravy personálu. K tomu sa jej snažili dopomôcť aj niektoré členské štáty NATO ako Veľká Británia, ktorá vyškoľovala vojenský personál na Ukrajine

Ostatne bol to práve britsky vojenský analytik, ktorý ako prvý predpovedal že Putin vtrhne na Ukrajinu znovu (1).

Afganistan Sovietom ukázal, že stačia Stingeri na ničenie vrtuľníkov a silná vôľa na to, aby prehrali.

Vôbec by som nevylučoval, že sa zopakuje rovnaký scenár s tým rozdielom, že Alahom požehnaný Stinger nahradí Svätý Jevelin, patrón slobodnej Ukrajiny.

 

Osobne neverím tomu, že Putin dobyje Ukrajinu. Charkov sa zatiaľ drží a je najbližším mestom Rusku a najdôležitejším dopravným uzlom a za ním je pred Kyjevom ešte Poltava.

Pokiaľ ide o ťaženie zo Severu na západnej strane Dnepra, tak Černobyľ padol, ale treba povedať, že smerom na Kyjev majú ruské vojská v ceste pár riek a lesy, a pokiaľ sa nepotlačia na západ, čím by roztiahli svoje sily, tak budú fakticky musieť isť po jednej ceste. Ak by chceli tiahnuť cez východný breh, tak by museli dobyť Černigov a boj v meste je veľmi zaujímavý.

 

Zatiaľ nevieme, či z Bieloruska postupujú len ruské vojská alebo aj Lukašenkovi chlapci, ale vyzerá to tak, že zatiaľ mašíruje len Putin.

Ak Ukrajina udrží mestá na hlavnej cestnej sieti, má šancu, že konflikt prerastie do dlhšej kampane a v tej má Rusko navrch, ale len zdanlivo. Dnes sme v 21. storočí a pochybujem, že ruská matka nebude oplakávať svojho Voloďu pred Kremľom, najme keď umrie v cudzom štáte.

(1) https://www.armadninoviny.cz/glen-grant-putin-musi-napadnout-ukrajinu.html

Názory na extrémizmus obvineného advokáta A. P.

25.03.2023

V prvom rade je nutné podotknúť, že v prípade vraždy Daniela Tupého ešte nepadla bodka v podobe súdneho rozhodnutia. A rovnako o údajnej účasti dnešného advokáta a zamestnanca na Právnickej fakulte Univerzity Komenského Adama Puškára neviem dnes v podstate nič. Hneď na začiatku by som chcel poznamenať, že pána Puškára osobne nepoznám a budem sa akurát [...]

Právne aspekty vývozu lietadiel Mig29

20.03.2023

Vláda rozhodla o vývoze lietadiel Mig29AS zo Slovenska, o tom, prečo pokladám ad hoc rozhodnutie vlády v dočasnom poverení za rozporné s ústavou, som písal minule. Pre tých, ktorí by chceli povedzme učesanú verziu, s ktorou sa môžem plne stotožniť, odporúčam blog môjho kolegu z ročníku. (1) Stručne doplním aj seba aj kolegu o jednu tézu, zásadná otázka [...]

Výroky ministra Naďa na tému Mig-29

11.02.2023

V posledných dňoch sledujeme hystériu okolo slovenských stíhačiek Mig 29 a ich potenciálneho vývozu na Ukrajinu. Prvým polienkom do pomyselného ohňa boli pomerne hulvátske vyjadrenia ministra Naďa na názor poradcu pani prezidentky a experta na ústavné právo docenta Mariana Gibu, neskôr olej do ohňa priliala žiadosť Ukrajiny o slovenské stíhačky. V relácii Na [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 36
Celková čítanosť: 129860x
Priemerná čítanosť článkov: 3607x

Autor blogu

Kategórie